neka od najčešće postavljanih

Pitanja i Odgovora

Sama tehnologija je razvijena SR Nemačkoj sredinom prošlog vijeka, na državni zahtjev i odatle se proširila na zapadnu Evropu i sjevernu Ameriku a u poslednje dvije decenije i na druge dijelove planete. Prva kuća je sagrađena 1973. godine u Austriji i od tada je pod konstantnim nadzorom države Austrije, i dan danas u funkciji. Tada se koristila zbog brzine izgradnje, koja može da se mijeri sa brzinom izgradnje prefabrikovanih-montažnih kuća. Pravu ekspanziju doživljava početkom 2000. godina porastom cijene energenata, kada u prvi plan dolazi odlična termoizolaciona sposobnost ove tehnologije. U 2014. godini u Kanadi svaka četvrta kuća se gradi sa ovom tehnologijom.
Biološki i hemijski je potpuno neutralan (i u supermarketima se prodaje hrana na stiropor tacnama) i mehanički stabilan, pošto kuće sagrađene Thermo-Block sistemom nemaju termo mostove temperatura zidova je skoro ista u svakoj tački, nejma hladnijih dijelova gdije bi se nakupio kondez u zimskom periodu te zbog toga je pojava buđi u ovakvim kućama nepoznata pojava. Ovo je od velikog značaja za alergične osobe i astmatičare (po nekim istraživanjima u 21. vijeku svaki treći čovijek spada u ovu grupu).
Ne ni po najvećim vrućinama.
Da prema statičkom proračunu, za prizemne zgrade je to minimalno.
Ne, elementi imaju čepove-ispupčenja sa gornje strane a udubljenja konusna sa donje da bi se na suho mogli sastaviti i po potrebi rastaviti bez oštećenja. Ovakav spoj je dovoljno jak, da u fazi izrade zida zadrži tečni beton do njegovog stvrdnjavanja.
Nakon postavljanja i izlivanja prvog reda do polovine visine bloka, najbolje je 2-3 reda izidati i izliti do polovine gornjeg elementa, sačekati da se beton stvrdne postaviti naredna 2-3 reda i tako ići u krug do željene visine. Prilikom betoniranja treba voditi računa da ne dođe do ostećenja čepova gornjeg reda i izlivanja betona na njih.
Ne ukoliko se držite savijeta proizvođača i vršite izlivanje 2-3 reda istovremeno.
Thermo-Block zid je samonoseći do 5 nivoa visine, uz odgovarajuće armiranje.
Termo nožem isiječemo žljebove za postavljanje instalacije u dovoljnoj dubini, PUR pijenom zalijepimo instalaciju. Nakon stvrdnjavanja PUR pijene skalperom odsiječemo višak tako da dobijemo ravnu površinu zida.
Da, na klasičan način se postavlja hidroizolacija prije postavljanja prvog reda zida po širini zida.
Sa Thermo-Block “U”-elementom uz odgovarajuće armiranje maksimalno 6,5 metara.
Izvanredna, Thermo-Block osnovni element od 25cm ima termo izolaciju kao zid od 60cm od pune opeke, a da pri tom zahvaljujući unutrašnjoj izolaciji zimi nemamo osećaj da “vuče zid” (U=0.27 W/m2 K, aktuelni propis za fasadne zidove u Srbiji je U=0.30W/m2K).

BESPLATNE KONSULTACIJE

Pozovite i zakažite besplatne konsultacije!
Kontakt telefoni: +387 62 990 220, +47 472 44 442
ZAKAŽI